Pasta z zielonego groszku


PRZEPIS Z JADŁONOMIA

Składniki:
  • 450 g mrożonego groszku / 3 szklanki mrożonego groszku (nie można zamienić na konserwowy!),
  • 1 cytryna,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 1/4 szklanki zgrzebnie posiekanego koperku,
  • 1/4 szklanki oliwy,
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
  • W niedużym rondelku zagotować osoloną wodę do ugotowania groszku, wsypać zamrożony groszek i poczekać, aż woda zacznie znowu wrzeć. Gotować 5 minut od momentu wrzenia, następnie błyskawicznie odcedzić groszek i przelać lodowatą wodą - dzięki temu groszek zachowa piękny, zielony kolor.
  • Cytrynę wyparzyć, otrzeć skórkę z połowy cytryny. Następnie przekroić i wycisnąć z niej sok. 
  • Groszek połączyć ze skórką z cytryny, sokiem z cytryny, koperkiem, czosnkiem, oliwą i zmiksować blenderem na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można serwować od razu, dobrze smakuje na każdym pieczywie i ze wszystkim. 

Oryginalne wykonanie z www.jadlonomia.com


MOJA OPINIA: Pasta jest super, bardzo szybko się ją przygotowuje, nie jest droga. Bardzo łatwa do przygotowania.Chociaż nie przepadam za groszkiem, to w tej paście mi smakuje  i to bardzo. Poza tym pięknie, żywo wygląda, uczta nie tylko dla smaku ale też i dla wzroku.

MOJA OCENA: 5


Pasta z zielonego groszku, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

Komentarze