Leczo z cukinią i kiełbasą



PRZEPIS Z FOODMAG

Składniki:
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 zielone papryki
  • 2 małe cukinie, po skrojeniu powinno jej być tyle co połowę całej papryki)
  • ok. 400g wędzonej kiełbasy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5–6 średnich dojrzałych pomidorów lub 400g pomidorów z puszki
  • ok. 2–3 szklanek wody
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 1½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka cukru, opcjonalnie

Przygotowanie:
  • Cebulę kroimy w grubą kostkę i podsmażamy, aż się zrumieni na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w grubą kostkę paprykę, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory lub pomidory z puszki, dolewamy 2 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu.
  • Po 10 minutach dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię, podsmażoną kiełbasę i posiekaną papryczkę chilli bez pestek.
  • Dusimy leczo do momentu, aż cukinia będzie miękka, ale nie rozgotowana, ok. 15 minut. Warzywa puszczą sok, ale jeśli leczo było by za suche i gęste możemy dolać jeszcze wody. Osobiście lubię gdy w leczo jest sos, w którym można maczać pieczywo.
  • Doprawiamy papryką słodką i wędzoną, solą, pieprzem. Jeśli leczo jest bardzo kwaśne (zależy to od pomidorów) dodajemy cukier. Dusimy kolejne 5 minut i odstawiamy.  Podajemy posypane natką pietruszki z bagietką.

Oryginalne wykonanie z www.foodmag.pl


MOJA OPINIA: uwielbiam leczo, robi się je szybko - nie trzeba w upale stać w kuchni, jest lekkie i bardzo smaczne. Jeżeli robimy leczo z kiełbasą, bardzo ważne by i ona była smaczna, najlepiej ostra. Zła kiełbasa może zepsuć smak całego dania. Dobrze jest też na początku jak podgrzewamy oliwę wsypać do niej łyżeczkę czerwonej papryki i lekko podpiec, wtedy leczo ma mocno paprykowy smak. Przepis dobry, leczo smaczne - u mnie odparowałam wodę, żeby nie było aż tak płynne.

MOJA OCENA: 5


Leczo z cukinią, www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com


Komentarze